HOOGKARSPEL - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Drechterland, is op 26 en 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Op 28 en 29 januari verplaatst het monument naar Venhuizen, bij dorpshuis Het Centrum. Tenslotte zal het monument op 30 en 31 januari te zien zijn in de hal van het gemeentehuis in Hoogkarspel.

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Symbool voor de impact van de Holocaust
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Drechterland zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling in het licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Onthulling monument
Op zondag 26 januari om 17.00 uur wordt het Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Tijdens de onthulling op 26 januari worden de aanwezigen uitgenodigd de laatste stenen van het monument te leggen. Burgemeester Michiel Pijl: “Samen bouwen we het monument op, want herdenken doen we samen.”

Locatie en tijden
Het monument wordt ‘s avonds weer weggehaald en de volgende dag weer opgebouwd. Daarna wordt het monument verplaatst naar dorpshuis Het Centrum in Venhuizen en is hier op 28 en 29 januari te zien. Vervolgens keert het monument voor twee dagen, 30 en 31 januari, terug naar Hoogkarspel waar het in de hal van het gemeentehuis te zien zal zijn.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 17.00 tot 20.00 uur te bezoeken. Inwoners die hierbij willen aansluiten om te kunnen herdenken zijn welkom.