DRECHTERLAND - MAK Blokweer vernieuwt de bovenverdieping van het bezoekerscentrum met een nieuwe tentoonstelling over de biodiversiteit en cultuurhistorie van het landschap in de regio. Begin 2018 was het MAK Café op de benedenverdieping al aan de beurt, dit jaar moet de transformatie van de Molshoop, zoals het bezoekerscentrum ook wel genoemd wordt, voltooid worden. De nieuwe tentoonstelling wordt een belevenis voor ogen, oren, handen en verstand. Bezoekers kruipen in de huid van monniken, archeologen en pioniers uit lang vervlogen tijden en ontdekken hoe het landschap van de Blokweer is ontstaan. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met vrijwilligers en sponsors. Er is nog ruimte voor enkele bedrijven die aan de vernieuwing willen bijdragen met sponsoring, materiaal of werkzaamheden.

De ooit zo woeste natuur van West-Friesland, in een steeds veranderende verhouding met het omringende water, is in de loop der eeuwen getemd. De mens heeft het in een cultuurlandschap veranderd. In natuurpark Blokweer wordt iets van de wilde en vrije diversiteit van vroeger weer tot leven gewekt. Op de geplande tentoonstelling ontdek je als bezoeker een doorsnede van de huidige stand van het landschap van West-Friesland, en de Blokweer in het bijzonder: welke soorten komen hier voor, en hoe blijft al dit leven met elkaar in balans? Minstens zo veel aandacht is er voor het ontstaan van het landschap met zijn kenmerkende kreekrug en kadettenland, de mensen die er leefden, en hoe het landschap er in de toekomst misschien uit zal zien.

Er zijn al flinke vorderingen gemaakt met de praktische werkzaamheden dankzij de vaste ploeg technische vrijwilligers van MAK Blokweer. De ploeg heeft onder andere door hergebruik van de oude tentoonstellingsunits een nieuwe wand gemaakt en de komende weken zijn zij druk bezig met het vernieuwen van een bestaand element, de voor veel kinderen bekende mollengang. Dit populaire onderdeel van de oude tentoonstelling wordt in een nieuwe jas gestoken. Een interactieve polder challenge zal een compleet nieuw onderdeel zijn, naast de landschapswanden met informatie over de geschiedenis en toekomst van het West-Friese landschap.

Verschillende bedrijven steunen het project al. Zo leverde De Toekomstgroep de verf waarmee het Schilderpaleis het plafond en trappenhuis opknapte en Ooms Bouw & Ontwikkeling sponsort de verlichting. De vernieuwing van de tentoonstelling is al goed op weg, maar meer hulp – in de vorm van praktische werkzaamheden, materialen of sponsoring – blijft welkom. MAK Blokweer biedt daarmee een mooie gelegenheid voor bedrijven om hun goede naam te verbinden aan een maatschappelijke onderneming als sponsor. Daarnaast komt MAK Blokweer graag in contact met organisaties, initiatieven en bedrijven die werken aan een duurzame toekomst op het gebied van landschap, duurzame energie of circulaire economie. Naast de eigen toekomstvisie van MAK Blokweer, die een wereld voor zich ziet waarin mensen verbonden en betrokken zijn met hun natuurlijke omgeving, zal de nieuwe tentoonstelling een podium zijn voor initiatieven die toekomstige oplossingen voor groen wonen, werken en recreëren bieden. Samen geven we het cultuurhistorische en natuurrijke landschap van onze regio een mooi podium!

Bedrijven en particulieren die een bijdrage willen leveren aan de realisatie van de tentoonstelling, kunnen zich aanmelden via het platform ‘Voor een mooie stad’: https://bit.ly/2IWdBW2
Of neem contact op met manager Cynthia van Tuijl, 0229-266 344 of management@mak-blokweer.nl.