SCHELLINKHOUT - De gemeente Drechterland en de Veiligheidsregio Noord-Holland noord starten met een campagne om inwoners nog bewuster te maken van brandveiligheid rond hun huis. De zorg voor voldoende preventieve maatregelen en de eerste handelingen na het uitbreken van een woningbrand ligt tenslotte bij de mensen thuis. De gemeente Drechterland maakt een start met een brandveilig Drechterland in Schellinkhout.

Pilot in Schellinkhout

Burgemeester Michiel Pijl: “We hebben de opdracht gekregen van de gemeenteraad om in te zetten op preventie en hebben dit samen met de Veiligheidsregio zorgvuldig voorbereid. We starten met het project Brandveilig leven in Schellinkhout omdat dit dorp in verhouding meer oudere woningen bevat die niet standaard zijn voorzien van rookmelders.” Schellinkhout telt 391 woningen; 364 van de 391 woningen zijn vóór het jaar 2003 zijn gebouwd, toen het plaatsen van rookmelders nog niet in het bouwbesluit was opgenomen. Alle inwoners hebben een brief ontvangen met informatie hoe ze een woningcheck kunnen aanvragen. Daarnaast zijn er informatiebijeenkomsten over (brand)veiligheid gehouden.

Gratis woningcheck
Medewerkers van de brandweer en het Rode Kruis controleren de woning op brandveiligheid (denk aan elektra, open haarden en vluchtroutes) maar hebben ook oog voor valpreventie. Een toenemend aandachtspunt omdat er steeds vaker mensen (vooral ouderen) een ongelukje krijgen in of rond hun huis. In Drechterland is ongeveer een derde van de ouderen het afgelopen jaar wel een keer gevallen. De brandweer controleert onder andere op de veiligheid van trappen, leuningen en (slip)gevaarlijke matjes.
Op dinsdag 9 april werd de eerste woningcheck gehouden bij familie De Sain aan de Dorpsweg in Schellinkhout. Mevrouw De Sain heeft er een rookmelder bijgekregen en was erg blij met het bezoek van de brandweer. “Het is toch een onderwerp waar je niet zo gauw bij stil staat, daarom ben ik zo blij met dit initiatief. Ik dacht, laten we er nu maar eens kritisch naar kijken.”

Aanmelden
Alle inwoners van Schellinkhout kunnen zich voor 30 april inschrijven voor de woningcheck via het online formulier op www.gratiswoningcheck.nl of door te bellen naar de gemeente Drechterland op telefoonnummer 0228-352 352. Een medewerker van de brandweer of het Rode Kruis neemt dan contact op om een afspraak in te plannen.

Vervolg
Afhankelijk van de resultaten van deze pilot is het uitgangspunt om het project ook in de andere kernen van Drechterland uit te rollen.