HOOGKARSPEL - Op zaterdag 11 mei uur werden de nieuwe tankautospuiten van de brandweerposten Hem en Westwoud officieel in gebruik genomen. Burgemeester Michiel Pijl nam de sleutels in ontvangst. De voertuigen maken onderdeel uit van de levering van in totaal 38 nieuwe tankautospuiten binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in acht jaar tijd.

Een tankautospuit is het basisvoertuig van de brandweer in Nederland. Het voertuig wordt ingezet voor zowel het blussen van brand, hulpverlening bij ongevallen, maar ook bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Op de nieuwe tankautospuiten is plaats voor zeven personen: één chauffeur, één bevelvoerder en vijf manschappen.

Kenmerken
De nieuwe tankautospuit beschikt over een gecombineerde hoge- en lagedrukpomp en een watertank met een inhoud van 2000 liter. De pomp wordt bediend door middel van een LCD scherm met soft touch knoppen. Voor de inzet bij ongevallen is het voertuig voorzien van hydraulisch redgereedschap van Holmatro en klein accugereedschap als een doorslijper, een breekhamer en een reciprozaag. Voor waterongevallen zijn er waadpakken en redvesten aan boord. Met de aanwezige meetapparatuur kunnen zowel gevaarlijke gassen als radioactiviteit worden gemeten.

Toekomstbestendig
De levensduur van de nieuwe tankautospuiten is zestien jaar. Om de voertuigen te bemannen beschikken de posten Hem en Westwoud over voldoende en goed opgeleide brandweervrijwilligers. De brandweerzorg in de Gemeente Drechterland is voor de komende jaren dan ook goed geregeld.