HOOGKARSPEL - De NIX18 kantine van tennisvereniging De Drieban is uitgeroepen tot gezondste sportkantine in Westfriesland waar NIX18 de norm is. Door mee te doen aan de NIX18 -wel zo sportief- actie won de Drechterlandse club een cheque van € 750,-. Wethouder Simone Visser-Botman reikte maandag de cheque uit.

Tennisvereniging TV de Drieban uit Venhuizen heeft een bewuste keuze gemaakt door nee te zeggen tegen tabak en alcohol onder de 18 jaar. De club heeft als motto: ‘een gezonde keuze is de weg naar succes voor onze tennisjeugd!’

NIX18 is de norm

Wethouder Visser-Botman is trots dat voor de tweede keer een club uit Drechterland de prijs heeft gewonnen. Vorig jaar was handbalvereniging DTS uit Westwoud de winnaar. “Dit geeft wel aan dat clubs in onze gemeente het belangrijk winden dat NIX18 de norm hoort te zijn in sportkantines. Helaas blijkt dat nog niet alle sportclubs zich daaraan houden. Daarom is het belangrijk met acties sporters, ouders en bezoekers te herinneren aan deze norm.”

In Control of Alcohol & Drugs

De gemeente Drechterland ondersteunt de campagne NIX18 dat onderdeel is van het regionale programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’. Dit programma van de GGD en gemeenten in Noord-Holland Noord heeft als doel het alcohol en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen en verder terug te dringen.

Mysteryshoppers

In de actieperiode zijn vanuit In Control of Alcohol en Drugs ook mysteryshoppers langsgegaan bij de sportverenigingen. De mysteryshoppers hielden een ID-check en boden de verenigingen kansen om in gesprek te gaan over zaken waar ze tegenaan lopen rondom de NIX18 norm. Verenigingen kregen tips, handvatten en een aanbod voor trainingen om het hanteren van de norm voor de club en haar vrijwilligers makkelijker te maken.

Winactie Word ook een club van NIX

Vanuit de landelijk campagne Word ook een club van NIX konden clubs een interessante clinic of lezing winnen. De GGD en de gemeenten wilden vanuit het programma In Control of Alcohol & Drugs de clubs extra motiveren en stelden een prijs van € 750 per regio beschikbaar. Uit elke deelnemende regio in Noord-Holland Noord is een winnaar gekozen. TV de Drieban won de cheque en een clinic van professioneel rolstoeltenniser Sam Schröder. Als winnaar laat de club zien hoe verstandig en sportief de keuze van de club is!