OOSTERBLOKKER - Stolpboerderijen zijn de piramides van West-Friesland. Niemand weet precies hoe oud deze zijn en waarom opeens dit boerderijtype zo populair werd. Tegenwoordig gebeurt veel onderzoek naar deze boerderijen. Onlangs werd in Oosterblokker de tot nog toe oudste stolpboerderij van West-Friesland ontdekt. Oosterblokker 42 moet in 1592 zijn gebouwd en daarmee is de boerderij maar liefst 427 jaar oud. De eigenaren restaureren nu liefdevol deze boerderij zodat deze voor de toekomst bewaard blijft.

Oosterblokker 42
De stolpboerderij Oosterblokker 42 wordt op dit moment inpandig verbouwd door de eigenaren. In dit kader werd een bezoek aan de boerderij gebracht door medewerkers van Archeologie West-Friesland, de intergemeentelijke organisatie voor archeologie in negen gemeenten in Noord-Holland. Zij zagen tot hun verrassing dat het houskelet van de stolp (het vierkant) van eikenhout was gemaakt. Uit eerder onderzoek is bekend dat eiken vierkanten van vóór 1600 dateren.

Behoud en sloop van stolpen
In West-Friesland zijn eerder zeer oude stolpboerderijen ontdekt. In 2015 bleek een stolpboerderij in Schellinkhout rond 1565 te zijn gebouwd en in 2011 is onderzoek gedaan naar een stolp in Hoogkarspel die omstreeks 1560 dateert. De stolpen in Schellinkhout en Hoogkarspel zijn echter afgebroken en bestaan dus niet meer. Daarmee is de stolp Oosterblokker 42 op dit moment de oudst bekende stolp van West-Friesland!