DRECHTERLAND - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Drechterland, was op 26 januari en 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het plein voor het gemeentehuis.


Het monument in Drechterland maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Ademhaling in het licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Indrukwekkend
Op zondag 26 januari om 17.00 uur werd het holocaustmonument Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein in Hoogkarspel ten overstaan van zo’n vijftig belangstellenden. Burgemeester Pijl hield een toespraak en Ria Visser (4 & 5 mei comité) droeg enkele verhalen voor van inwoners uit onze gemeente die zijn omgekomen tijdens de oorlog. Daarna nodigde de burgemeester de aanwezigen uit om de laatste stenen van het monument neer te leggen. Het geheel werd prachtig muzikaal omlijst door muzikanten van muziekvereniging Dr. Nuijens.

Het monument is op 28 en 29 januari te zien in Dorpshuis Het Centrum in Venhuizen. Daarna kunt u het nog op 30 en 31 januari bekijken in de hal van het gemeentehuis.