HOOGKARSPEL - Als er een baby op komst is, ervaren de meeste aanstaande ouders dit als één van de mooiste momenten in hun leven. Veel ouders staan vooraf onvoldoende stil bij de impact van het nieuwe ouderschap op hun relatie en leven. Om hen te ondersteunen biedt Gezinswijzer Drechterland het hele jaar gratis themabijeenkomsten over partner- en ouderschap aan.

De cijfers liegen er niet om Meer dan de helft van de ouders maakt vlak na de geboorte van het eerste kind een relatiecrisis door. En 1 op de 3 relaties met kinderen valt uit elkaar nog voordat het oudste kind 15 jaar is. Uit onderzoek blijkt dat stellen die voor de komst van hun baby bespraken wat zij belangrijk vinden in het ouderschap en hun relatie, minder spanning en problemen ervaren.

Tot het eind van het jaar bijeenkomsten en verdiepende gesprekken Doel van de bijeenkomsten is dat aanstaande ouders hun kind een goede basis kunnen meegeven. Thema's die op de bijeenkomsten aan bod komen zijn:

· Veilige hechting
· Opvoeding
· Relationele spanningen
· Slaapgebrek
· Invloed van hormonen en seksualiteit
· Netwerk
· Rol- en taakverdeling
· Eigen behoeften versus verantwoordelijkheden
· Rechten van het kind

Na de themabijeenkomsten kunnen geïnteresseerde deelnemers nog 2 verdiepende gesprekken hebben met de deskundigen.

Ouders beter voorbereid op nieuwe rol

Deelnemers van eerdere bijeenkomsten waardeerden vooral het interactieve karakter, de interessante informatie, de sfeer en de verbinding met de eigen partner. Een stel verwoordde het als volgt: ‘Door de bijeenkomsten hebben wij het gevoel dat we beter voorbereid zijn op wat het aanstaande ouderschap kan gaan betekenen voor onszelf en onze relatie. Een goede basis is wat wij ons kindje willen meegeven.’

Gezinswijzer Drechterland

Met de Gezinswijzer bieden de samenwerkingspartners preventieve hulp aan gezinnen, via een website en ouderbijeenkomsten. Ouders, verzorgers en kinderen uit Drechterland kunnen via www.gezinswijzerdrechterland.nl antwoord vinden op vragen over kinderwens, zwangerschap, ouderschap en relatie, opvoeding, scheiden en samengestelde gezinnen.

De samenwerkende professionele partners zijn:

· Team Inzet, in opdracht van gemeente Drechterland
· GGD Hollands Noorden
· Geboortezorg Om De Noord
· Ouder Kind Adviseurs
· Algemeen Maatschappelijk werk Drechterland
· Schoolmaatschappelijk werk

Aanmelden
De volgende twee gratis themabijeenkomsten zijn gepland op:

· Maandag 17 april, 18.30 - 21.30 uur
· Zaterdag 13 mei, 14.15 - 17.15 uur

Aanmelden kan via Geboortezorg Om de Noord of per e-mail: gezinswijzer@drechterland.nl

Sterke samenleving met gezond opgroeiende kinderen

Simone Visser-Botman, wethouder Samenleving: “Deze bijeenkomsten en het project Gezinswijzer Drechterland dragen bij aan onze sterke samenleving. Een samenleving waar inwoners oog hebben voor elkaar, waar kinderen gezond opgroeien en waarin mensen economisch zelfstandig zijn.”