HOOGKARSPEL - Afgelopen maandag 16 oktober heeft de gemeente Drechterland de ‘plantschop’ overgenomen van de gemeente Heiloo. Leerlingen van groep 8 van de Meester Spigtschool in Hoogkarspel hebben samen met vrijwilligers van groenverenigingen en wethouder Fione de Vos-Janssen vogelbosjes, water- en oeverplanten en verschillende kruidenmengsels geplant in Heemtuin de Keulen. Een plantactie als onderdeel van de 4e GroenSpoor Plantestafette. Tijdens deze estafette werken gemeenten in Noord-Holland samen met inwoners, scholen, zorginstellingen, bedrijven en verenigingen aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving.


Bijdrage aan omgeving

Leerlingen van groep 8 van de Meester Spigtschool gaan samen met vrijwilligers van groenverenigingen vaste planten en heesters planten in Heemtuin de Keulen. Hiermee willen we deze locatie nog aantrekkelijker maken voor mens en natuur. Voor wandelaars en bijen, vlinders en andere insecten. De planten zorgen naast een mooie wandeling ook voor verkoeling in het steeds warmer wordende klimaat en voor een betere opvang van hoosbuien.

Samen met leerlingen en vrijwilligers

Na een hartelijk welkom door Jack Koomen, de directeur van de Meester Spigtschool, gaf wethouder Fione de Vos-Janssen aan de kinderen een toelichting over het belang van natuur in onze omgeving. ''De natuur is belangrijk, omdat het zorgt voor onze schone lucht en ons eten. De natuur is de basis onder ons bestaan op deze wereld. Voor de natuur moet je zorgen, net als voor kinderen en dieren''. Daarna was het woord aan Tom Broersen van De Twee Heren over de verschillende planten die de kinderen mochten gaan planten. Over het struikgewas dat bescherming en eten biedt voor de vogels, en de bloemenweide die voeding geeft voor insecten. Alle gebruikte planten zijn inheems, zijn planten die hier van nature thuishoren. Dat is belangrijk, want op deze planten zoeken de insecten en vogels uit onze streek hun eten, een schuilplek en planten zij zich voort.

Tijd voor actie

Na dit opwarmertje was het tijd voor actie. Bij Heemtuin de Keulen gaf wethouder Fione de Vos-Janssen de ‘startschop’. Binnen anderhalf uur hadden de leerlingen samen met vrijwilligers van de Heemtuin en het wandelpad de Groene Reiger, 65 m2 bloemenweide ingezaaid en alle 15 oeverplanten, 200 struiken en 6200 stinzenbolletjes in de grond. De deelnemers kregen allemaal en zakje biologische bolletjes mee naar huis om de eigen tuin op te fleuren en tegelijk de vroege bijen van nectar en stuifmeel te voorzien. De krokus bijvoorbeeld staat al heel vroeg in bloei, als de bijen en hommels nog weinig ander voedsel kunnen vinden.

Geïnteresseerd?

Wilt u ook deelnemen aan de estafette? Dit kan binnenkort ook nog in één van onze buurgemeenten. In Bovenkarspel start de plantestafette op 23 november om 10.15 uur bij basisschool de Molenwiek. Daarna wordt er geplant bij de speeltuin aan de Spoorsingel. Een week later, op 30 november, start de plantestafette om 10.00 uur bij basisschool Het Mozaïek in Enkhuizen, hierna wordt geplant bij het Speeleiland Kadijker Arena. Aanmelden kan via de aanmeldknop op deze website van de Groene Reiger: www.degroenereiger.nl.

Meer over de plantestafette

De GroenSpoor plantestafette zorgt voor mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene verbindingen binnen en tussen gemeenten. Dit jaar doen er maar liefst 14 gemeenten in Noord-Holland mee aan de plantestafette: Koggenland, Schagen, Enkhuizen, Drechterland, Stede Broec, Dijk en Waard, Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk.