HOOGKARSPEL - Het bospark in de nieuwe wijk Reigersborg Zuid-V is op donderdag 14 oktober officieel geopend. Als onderdeel van de festiviteiten werden ’s middags de laatste vogelbosjes geplant door leerlingen van basisschool ’t Skitteljacht en het Kerspel. Later op de middag onthulden wethouders Jeroen Broeders en Yvonne Roos-Bakker een informatiebord, om vervolgens gezamenlijk met alle aanwezigen een wandeling door het park te maken en een hapje en sapje tussen de fruitbomen te nuttigen.

Van kleimaquette naar levensecht park

Het bospark is ontstaan uit een initiatief van een bewonersalliantie uit Hoogkarspel, die het eerste ontwerp maakte in de vorm van een kleimaquette. Dit deden zij als onderdeel van het project Vitale Dorpen. Een project waarin de gemeente Drechterland inwoners vroeg om na te denken over initiatieven ten goede van de leefbaarheid in de acht dorpskernen. Afgelopen voorjaar werd aan de hand van het ontwerp gestart met het planten van de eerste bomen. Inmiddels is het bospark is een prachtige groene strook nieuwe natuur van 3,5 hectare op voormalig akkerbouwland en vormt daarmee de buitengrens van de wijk Reigersborg-Zuid V. Wethouder Yvonne Roos-Bakker: “Een mooie afhechting van de nieuwe wijk, waarbij het bospark met al haar groen een welkome toevoeging is voor de leefbaarheid.”

Aandacht voor biodiversiteit
Naast de ruim 6.000 bomen en struiken is in het bospark ook een grote insectenwand gerealiseerd. Deze biedt een leefomgeving voor wilde bijen en andere insecten, egels en vleermuizen. De insectenwand is één van de vijf Greenspots in de provincie Noord-Holland. Een Greenspot is een plek waar nieuwe of bestaande initiatieven aan het werk gaan om actief de biodiversiteit te verbeteren.

Eerst het groen, dan de huizen

Tijdens de opening sprak Janny Meijer, namens de alliantie Bospark Hoogkarspel, over het belang van samenwerking: “De alliantie is positief over de wijze waarop in samenwerking met de gemeente, sponsoren, groenbedrijven, IVN en de natuur en milieufederatie Noord-Holland dit project vorm heeft gekregen”. Ook roemde ze het tempo van de uitvoering: “Het bospark wordt geopend vóór de eerste bewoners hun intrek nemen in Reigersborg-Zuid V. Het is zoals het moet zijn, eerst het groen en dan de huizen’’. Deze woorden werden beaamd door Wethouder Jeroen Broeders: “Hoe geweldig is het om gezamenlijk te kunnen vieren dat we nu op een plek staan die zonder het enthousiasme van alle betrokkenen nooit had kunnen ontstaan”.

Landelijke natuurwerkdagen
Onder de belangstellenden waren ook al toekomstige bewoners van de nieuwe wijk aanwezig. De komende jaren worden zij middels natuurwerkdagen betrokken bij de verdere ontwikkeling van het bospark. De eerstvolgende landelijke natuurwerkdag vindt plaats op zaterdag 6 november. In de gemeente Drechterland kan men tijdens de natuurwerkdag ook aan de slag in Heemtuin de Reigersbek (Hoogkarspel) of het Padlandbos (Venhuizen).