VENHUIZEN - De 23-jarige Venhuizer die een plaatsgenoot aanviel met een samoerai-zwaard is veroordeeld tot 12 maanden cel en TBS met voorwaarden, een lichtere vorm van TBS. Oorzaak van de steekpartij was een ruzie om geld met zijn drugsdealer.


Onder invloed van drugs ging S. G. met het steekwapen naar zijn drugsdealer. Die zou met de pinpas van G. meer geld hebben opgenomen dan hij hem schuldig was. "Ik wilde hem niet vermoorden, maar pijn doen. Iets in mij zei dat ik hem moest steken", verklaarde de verdachte over zijn daad.

De rechter rekent de verdachte de steekpartij flink aan, zo blijkt uit het vonnis. "Dat de steekverwondingen het slachtoffer niet fataal zijn geworden, is louter te danken geweest aan toeval." De straf is zes maanden lager dan de 1,5 jaar met TBS die het Openbaar Ministerie had geëist.

G. heeft een geschiedenis van psychotische stoornissen en heeft volgens onderzoekers nog steeds grote psychische problemen. Aangezien de man al bijna negen maanden in voorarrest zit, kan de behandeling ook gelijk beginnen. En dat is belangrijk volgens de rechter. "Mede gelet op het hoge gevaar voor recidive, bepaalt de rechtbank dat de terbeschikkingstelling met voorwaarden dadelijk uitvoerbaar zal zijn."